Умна прахосмукачка показва интелигентност на детско ниво

Умна прахосмукачка показва интелигентност на детско ниво

Преди 16 години LG Electronics коренно промени сектора при домашните прахосмукачки

с пускането на масовия пазар на една от първите роботизирани прахосмукачки в света. Инженерите на LG успешно прилагат дългогодишния си опит в разработването на роботизирани уреди за домакинството, създавайки тазгодишния модел HOM-BOT® Turbo+, признат от престижната Robotics & Intelligent Systems Lab в Националния университет на Сеул (SNU), като най-интелигентната и доближаваща се до човешкото поведение роботизирана прахосмукачка в индустрията.

Изкуственият интелект (АI), който е в основата на всички съвременни роботи от висок клас, има множество измерения, едно от които е способността да се учи от опита. Роботите, противно на научната фантастика и Холивуд, не е необходимо да бъдат интелигентни. Те трябва да бъдат машини, способни да извършват по изключително прецизен начин конкретен вид работа. Повечето от най-добрите роботизирани прахосмукачки днес притежават способността да учат. Въпреки това, не всички вакуумни роботи са в състояние да учат на едно и също когнитивно ниво, показват резултатите от SNU Robotics Lab.

Учените от университета са тествали роботизирани прахосмукачки на водещите производители в индустрията, за да измерят тяхната интелигентност в три основни направления - възприятие, преценка и действие. По този начин, всички резултати от тестовете са класифицирани в едно от трите нива на интелигентност. Интересно е, че HOM-BOT Turbo+ постига най-високите оценки във всички категории. Лабораторните резултати показват, че способността на HOM-BOT Turbo+ да се учи е равносилна на тази на шест или седемгодишен малчуган, което е най-високата класификация, тип „дете“. Другите възможни нива на интелигентност, присъдени на конкурентни продукти и използвани за стандарт при съпоставката, са категоризирани като „делфин“ и „маймуна“. Използвайки техниката на конволюционната невронна мрежа (CNN), инженерите на LG са в състояние да дадат на робота възможността да прави разлика между човек и куче, анализирайки самостоятелно вече съхранените данни на изображението. Високата острота на възприятие и преценка на прахосмукачката на LG, които всъщност са двете основн отличителни черти на високопроизводителните изкуствени умове, значително са се подобрили с интегрирането на технологията LG DeepThinQ™ в най-новия модел. Това позволява на прахосмукачката да издигне интелигентността си от ниво „маймуна“, измерено преди две години, на ниво „дете“ при модел HOM-BOT Turbo+.

Това, което отличава LG HOM-BOT Turbo+ с технология DeepThinQ от конкурентните модели, е способността да разпознава не само препятствията, планирайки самостоятелно най-ефективните си ходове в дома, но и способността да разпознава хора и животни, променяйки поведението си спрямо тях. Например, когато прахосмукачката срещне човек докато е в режим на работа, тя изкачва колкото е необходимо, позволявайки на човека да се измести от пътя й. Съответно, срещайки по пътя си мебели и други неподвижни препятствия умната прахосмукачка на LG просто продължава да се движи и почиства около тях. Това е изключително прецизен вид анализ, който SNU Robotics Lab определя като уникален и забележителен в цялата категория.

"В LG се гордеем с възможността да разработваме и усъвършенстваме не само най-добрите уреди, но и най-умните такива", каза Сун Дъ-хиун, президент на LG Electronics Home Appliance & Air Solutions Company. "Всичко това, което учим вкъщи, го прилагаме и в нашите най-нови роботи извън дома, като летищния робот, който вече влезе в експлоатация на международното летище Инчон".