Паметникът на българо-съветската дружба става арт сцена

Паметникът на българо-съветската дружба става арт сцена

Артистът Стефан А. Щерев и немският арт колектив ЛИГНА отново отправят творческо предизвикателство, свързано с т.нар. НЕпаметници (или нонументи) у нас – след наградения с ИКАР Нонумент 1.0 на връх Бузлуджа, този път те канят публиката пред Парк-паметника на българо-съветската дружба във Варна (известен още като паметника при спирка „Почивка“).

Символът на бетонираното приятелство провокира артистите да се разровят в архивите, да се срещнат с очевидци, да прочетат множество материали и статии и да представят премиерно пред варненска публика своята последна работа на 15 октомври 2022 в пространството пред паметника. Достъпът до интерактивния пърформанс е свободен, а желаещите да се включат в него е необходимо да носят със себе си смартфон устройства и слушалки. Те са необходими, тъй като Нонумент 2.0 е радиобалет под формата на пиеса за слушане. Водени от специално записан аудио-файл, който всеки зрител слуша самостоятелно, участниците преживяват архитектурата, стават свидетели на сцени от историята на (НЕ)паметника и получават покана да се включат в изпълнение на обичайни, ежедневни жестове или мащабни групови хореографии.

 

Паралелно с архивните данни и културни препратки, събрани като основа за драматургията, ще бъде представена и изложба, която дава контекст ини подготвя за самото представление-радиобалет. Съпътстващата изложба “Големият паметник на малкото минало”, представена от куратора Ралица Герасимова, ще покаже културните измерения на паметника, както е видян от съвременни артисти през последните 30 години. Тя е комбинация от архивно историческо изследване проведено от Маргарита Доровска и проект Космодрум, както и от съвременни артистични интерпретации на паметника. Експозицията отваря врати на 14 октомври от 18:30 ч. в поп-ъп пространство на ул. Софроний Врачански 24, в квартал Таляна, Варна.

Аурата - ключът към здравето на човека


За реализацията на пърформанса Нонумент 2.0 в България пристига немският театрален колектив LIGNA, които работят върху създаването на радиобалета заедно с артиста Стефан А. Щерев и композитора Емилиян Гацов. Това ще бъде техният пореден съвместен проект.

От 2002 г. немската компания LIGNA - Оле Фрам, Михаел Хюнерс и Торстен Микелсен разработва така наречените „временни ситуации“ и въвежда понятието “радиобалет”, които провокират публиката да действа като колектив, създаващ привидно спонтанни ситуации в предимно публични пространства като ЖП гари или търговски центрове. LIGNA работи много активно с българските артисти Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов, благодарение на които тази специфична театрална естетика е пренесена и в българската сценична практика. Досега съвместно те са работили по радиобалетите “Тайно радио” в софийския България Мол, “Опиянение и гняв - изследвания върху авторитарния характер”, открил театралния сезон в Кюнстелрхаус Музонтурм, Франкфурт през 2017 и представен на повече от десет международни фестивала, както и Нонумент-перформативен подход към Бузлуджа” през 2019 г., получил националната награда ИКАР в категория “Съвременен танц и пърформанс” през 2020 година.

 

Екипът на проекта изразява благодарността си към Министерството на културата, Национален фонд”Култура”, Гьоте-институт България, Life long burning project, Програма”Творческа Европа” на Европейския съюз, концесионерът на Летище Варна и Летище Бургас – „Фрапорт Туин Стар“ и Фондация “брейн стор проджект” за оказаната подкрепа, както и на Драматично-куклен театър “Васил Друмев” .

РАДИОБАЛЕТ НОНУМЕНТ 2.0

Продукция: Информбюро и ДКТ “Васил Друмев”-Шумен

С гласовете на: Радина Алексиева, Пламен Иванов, Стефани Лечева

Концепция и режисура: Стефан А. Щерев и LIGNA - Оле Фрам, Торстен Микаелсен,Михаел Хюнерс

Текст и драматургия: LIGNA -Оле Фрам, Торстен Микаелсен, Михаел Хюнерс

Музика и саундскейп: Емилиян Гацов -Елби

Мениджър продукция: Албена Тагарева

Архив, дигитализация и документация: Маргарита Доровска

Комуникация: Яна Петковска

Графичен дизайн: Студио Луноход, Теодора Симова

Видео трейлър: Виктория Радославова

Нонумент 2.0 е копродукция между Информбюро и Драматично-куклен театър ‘Васил Друмев”, Шумен

 

Проектът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Национален Фонд “Култура”, Гьоте-институт България, „Фрапорт Туин Стар“-концесионер на Летище Варна и Летище Бургас.

Нонумент 2.0 е част от проекта „Life Long Burning – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз.