Здравната каса неправомерно задържа пари за лечение от здравните вноски

Здравната каса неправомерно задържа пари за лечение от здравните вноски

От Българския лекарски съюз настояват за спешни преговори с НЗОК, на които да бъдат разпределени парите от здравни вноски, разпределени като излишък в бюджета на касата.

В "Денят започва" председателят на БЛС д-р Иван Маджаров заяви, че касата неправомерно заделя пари от здравните вноски и вместо за лечение планира да ги върне към държавния бюджет. В същото време парите за лекарства за болниците за последните три месеца на годината са под въпрос, а в над 200 болници договорените увеличения на заплатите на персонала няма как да се случат.

"Искам да ги призова оттук нататък абсолютно открито да излезем на дебати и там, пред всички да ни кажат кой точно министър на финансите, на здравеопазването или ръководител на касата, им възлага не да лекуват и да използват здравноосигурителните вноски за лечение, а да ги спестяват. Защото те много гордо съобщават, че щели да спестят около 200 млн. и да ги прехвърлят в бюджета на държавата и според тях няма проблем. Но всички знаем, че има.", заяви д-р Маджаров.

Според него касата използва технически аргументи, за да не плаща за реално извършено лечение и по този начин е натрупан така нареченият излишък от близо 200 милиона лева.

"Сега използват, че няма редовно правителство, няма действащ парламент и няма пред кого да се отчитат. И правят едни ПР акции, викат журналисти и им казват колко всичко е розово и красиво.", допълни той.

Председателят на лекарския съюз изтъкна, че ако се наложи, от съсловната организация ще сезират и компетентните органи.

Източник: БНТ