„България Еър“ отбеляза 3 март на борда с изненада за своите пътници

По повод един от най-важните български празници – Денят на освобождението на България от властта на Османската империя, националният превозвач „България Еър“ направи специален жест към своите пътници. Всички пътуващи на борда на авиокомпанията на 3 март получиха като подарък ваучери за -50% отстъпка при резервация на следващ директен полет до мечтаната от тях дестинация по редовните линии на „България Еър“.

Пасажерите на националния превозвач могат да се възползват от своите ваучери за самолетни билети до края на 2023 година. Те важат както за вътрешни, така и за международни дестинации, като пътуването трябва да се осъществи до 1 година от датата на закупуването на билета. Късметлиите, които ще се възползват от тази изненада, имат право сами да изберат дали искат да пътуват в бизнес или икономична класа.

Това е поредният комплимент на „България Еър“ към своите пътници. На 1 март, по повод Баба Марта, авиокомпанията подари на всички пасажери на борда на самолетите си красиви мартенички, с бели и червени преплетени конци и мънисто с българското знаме.

Националният превозвач уважава българските празници и с жестовете си към своите пътници изразява благодарността си за тяхното доверие при избора им за полет. Чрез своите инициативи, „България Еър“ дава възможност на чуждестранните си пасажери да се докоснат до българската националност и култура, което е и част от мисията на авиокомпанията като национален авиопревозвач.

Как да активизираме аурата си в периоди на стрес


Червеите и щурците вече са и в шоколада

Червеите и щурците вече са и в шоколада. Това написа в профила си в социалната мрежа журналистът Maya Mladenova.

 

Българските шевици, тяхната „апотропейна“ функция и връзката им с BiostimN


 

Само 3% от българите смятат, че ракът е напълно лечимо заболяване

Една четвърт от българите са провеждали профилактичен преглед или изследване, свързано с превенцията на онкологично заболяване. Закономерно профилактиката се увеличава с покачване на възрастта, когато човек започва да се интересува в по-голяма степен от здравето си. Прави впечатление, че при жителите на столицата, която предлага сравнително по-добър достъп до здравни услуги и по-висок жизнен стандарт, нивото на превенция не е по-високо, а дори малко по-ниско от средното за страната. Това доказва, че незадоволителното ниво на профилактика не се дължи на труден достъп, а по-скоро на недостатъчно високата здравна култура на българина. Това показват данните от проведеното националнопредставително проучване на нагласите на българите към рака, проведено от социологическа агенция „Тренд“ по поръчка на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Данните бяха представени в рамките на събитие, посветено на 4 февруари – Световния ден за борба с рака.

Оптимистично е, че всеки шест от десет българи смята, че е възможно да има превенция срещу раковите заболявания. Тази нагласа е добра предпоставка за повишаване на превантивните мерки. Едва 3% от българите смятат, че рака е напълно лечим, показват данните на проучването. 62% смятат, че рака се лекува по-добре в други държави, като водещи за това са държавите Турция (72%), Израел и Германия. 71% от българите биха си направили безплатен профилактичен преглед за рак, показват още данните от проучването.

България е единствената държава, която отчита тенденции на нарастване на смъртността от онкологични заболявания както при мъжете, така и при жените през последните 10 години, показват данните от изследването „Профили на държавите по отношение на рака 2023“ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заедно с Европейската комисия, което бе представено по време на форума. Според профила за страната ни смъртността у нас все пак е по-ниска от средната за ЕС, но този извод се поставя под съмнение, тъй като е отбелязано, че съществуват проблеми с данните за регистрацията на раковите заболявания в България.

От изследването става ясно още, че борбата с рака у нас е белязана от парадокси, които не позволяват ранно разкриване на заболяването и ефективна грижа за пациентите. Страната ни например разполага с високотехнологично оборудване за диагностика и лечение на онкозаболяванията, но в 13 области няма нито един онкологичен център, а в 11 - има само по един. Така населението в отдалечените и селските райони на страната остава без възможност за ефективен скрининг и без достъп до лечение. Липсва и достатъчно медицински персонал, който да се грижи за пациентите.

Сравнително бързо на пазара у нас навлизат и новите медикаменти, но тъй като онкологични грижи и услуги се покриват само от Националната здравноосигурителна каса, здравнонеосигурените остават без достъп до тях. В същото време продължава тенденцията за липса на финансово обезпечение на превенцията и скрининговите програми, което поставя страната ни на най-ниските нива на ранно откриване на основните видове рак. За липсата на адекватни политики за превенция, скриниг и лечение на различните видове рак у нас показателен е и фактът, че България е сред държавите от ЕС с най-ниска петгодишна преживяемост на раковоболните според профила на ОИСР.

Председателят на Асоциацията Евгения Александрова е категорична, че грижата за онкоболния пациент трябва да започва от момента на информирането му за диагнозата. „От този момент той вече се нуждае от комплексни грижи. Първо трябва да бъде овладяно психическото му състояние, за да може той да следва пътя на лечението си. След психолога трябва да се включи т.нар. навигатор – специално обучен и добре познаващ пътя на пациента човек, който да му обясни как е организирана системата за лечение и проследяване на пациента с рак“, казва Александрова. Според нея в 9 от 10 случая пациентите се обръщат към тяхната организация именно за да се ориентират в ситуацията. „Онова, което създава напрежение в повечето случаи, е пословичната липса на внимание върху нуждите на пациентите. Сякаш пациентът няма думата. Ставайки пациент, той вече не е човек, с когото е редно да се съобразяват“, смята Евгения Александрова.

Тя е категорична, че в сравнение с времето от преди 20 години, когато сама се е борила с диагнозата рак, лечението у нас е напреднало много, но системата е длъжница на пациентите и семействата им по отношение на палиативните грижи. „Истинската драма за тях настъпва, когато пациентите се нуждаят от палиативни грижи в терминалния стадий на заболяването, когато болният има нужда от обезболяване и непрекъснат медицински контрол на състоянието му. В тези тежки моменти пациентът е оставен на грижите на близките си, които са безпомощни пред страданието му. Това трябва да се промени час по-скоро“, категорична е Александрова. Данните от профила на ОИСР показват, че под 5% от онкоболните у нас са получили палиативни грижи в края на живота си.

"Притеснителното е, че за децата не мислим. Няма превенция на сериозни заболявания при тях, а за такива като първичния рак на костите, липсва компетентност, комплексност, екипност. Стотици деца умират от рак, а това може да бъде избегнато", отбеляза Лидия Витанова от Сдружение „Заедно срещу саркома“.

Лилия Асенова от Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка – HPV се пита защо дори когато държавата направи някакво усилие в областта на превенцията на някои ракови заболявания, обществото има своите съпротиви. „Например, в България е отчетен най-ниският дял на момичетата на 15-годишна възраст, които получават препоръчаните дози ваксина срещу HPV в ЕС (само 8 % през 2019 г. при 60 % средно за ЕС). Проблемът с намаляванетона щетите от предотвратим рак с мерки за превенция, е сериозен у нас. И за това държавата плаща скъпо – с живота на гражданите си“, предупреждава Лилия Асенова.

Цветелина Милославова – председател на Българската асоциация „Лимфедем“ от белязва,че близо 200 000 българи са засегнати от това заболяване, най-често след онкологична операция. „То не е лечимо, но в Европа се контролира ефективно със специална рехабилитация и специфични медицински изделия. У нас клинична пътека за контрол на болестта, а касата не покрива и медицинските изделия, нужни на пациентите. Това кара хилядите пациенти да не контролират състоянието си", коментира Милославова.

УНСС обявява допълнителен прием за магистри за летен семестър 2022/2023

Обявен е допълнителен прием за магистри за летен семестър 2022/2023.

Университетът предлага 25 специалности и една в дистанционна форма на обучение в РЦДО-Хасково.

Разкрити са нови магистърски програми, съобразени с изискванията на бизнеса, като първата по рода си в България двойна магистърска програма по бизнес администрация (Double Executive MBA Programme) между УНСС и Illinois University (NIU) – USA.

 

Важна част от приема за магистри са и съвместните програми с други университети като Стопанската академия „Димитър Ценов” - Свищов, Националната спортна академия „Васил Левски”. Някой от съвместните програми са: „Бизнес иновации и мениджмънт”, „Екологично предприемачество”, „Стандартизация и финансово-счетоводен анализ в публичния сектор”, „Стратегически маркетинг” и „Управление на продажбите в търговията” и „Спортен бизнес”.

Приемът за всички специалности в образователно-квалификационна степен „магистър“ е с конкурс по документи. За тях може да се кандидатства срещу заплащане.

Магистърските програми са в редовна и дистанционна форма и с различен срок на обучение – два, три и четири семестъра. Предвидена е възможност за учене и работа при всички форми на обучение.

В уебсайта на УНСС кандидат-магистрите могат да намерят подробна информация за специалноститекакто и по всички интересуващи ги въпроси.

В Хасково събират средства за линейки за недоносени бебета

Кампания в Хасково събира средства за закупуване на модерна транспортни линейки за недоносени бебета. Акцията "Капачки за бъдеще" събра още в първия половин час един микробус с капачки, които заминаха за рециклатора на сметището в хасковското село Гарваново, видя репортер на БТА. Предаването на пластмасови капачки от бутилки и алуминиеви кенове от безалкохолни напитки и бира ще продължи до 14:00 часа на централния площад "Свобода" в областния център.

Амбицията ни е освен неонаталните линейки с вибрационни рампи и апаратура, предназначени за малки общини, да закупим и автомобили за планинско спасяване, както сочат желанията на нашите доброволци, каза координаторът на националната кампания за Хасковска област Таня Челебиева. Тя припомни, че чрез досегашните дарения са закупени кувьози за новородени. От първата ни кампания до днес са събрани общо към 27 хил. кг. капачки от региона и други градове, отчете Челебиева.

Резултатите от днешната акция ще станат ясни по-късно.

Източник: БТА

За Стара Загора: JQA-Academy стартира БЕЗПЛАТНА онлайн QA менторска програма

JQA-Academy стартира БЕЗПЛАТНА онлайн QA менторска програма за хора от Стара Загора❕
Относно програмата:
Поставените задачите се изпълняват в рамките на седмица и менторите проверяват знанията на курсистите по важните части от модулите за обучение.
Вече три години практическата QA академия развива и затвърждава знанията, натрупани от курсове и лекции. Менторите в JQA-Academy предизвикват курсистите с реални задачи и проекти, където да приложат наученото.
С всеки участник се работи индивидуално. Наравно с техническите умения курсистите се подготвят как успешно да преминат през трънливия път на интервюто за работа. Също така развиват допълнително необходимите в сферата soft skills.
 
Повече информация за менторските програми можете да видите в нашия обновен сайт тук: https://jqa-academy.com/courses/ или да се свържете с нас лично във Facebook и Instagram страниците ни: JQA - Junior Quality Assurance
Кампанията е активна до края на месец Октомври!
Побързайте, местата са ограничени

Работникът, пострадал при взривовете в "Арсенал", почина

Късно снощи е починал е работникът, който вчера пострада при контролирани взривове в завода "Арсенал" в Казанлък, съобщиха от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Вчера в завода бяха извършени контролирани взриовве на стари боеприпаси. Първоначално беше съобщено, че няма пострадали, но вечерта стана ясно, че има пострадал служител. Той транспортиран от болница в Стара Загора и настанен в клиниката в Пловдив с множество изгаряния.

Източник: БНТ

 

Човешката аура - ключ към хармоничното здраве


НС е отделна планета и там никой не се интересува ни от Севда, ни от случайните убийства

Севда била на 2 годинки. Захвърлена и нежелана от родната си майка е осиновена, а после е пребита и след 22 дни кома, със счупен череп, завършва мъничкия си живот в ръцете на лекарите, които не успяват да я възродят. 22 дни мъничката Севда не е изпитала нито болка, нито страх, нито е протягала ръчички за добрина, но да получи удари.
Осиновителката е обвинена за - цитирам - "Убийство по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда".
Аз ли вече не разбирам български?! Оказва се, че можеш да убиеш някого "без да искаш", докато го пребиваш до смърт и то съвсем съзнателно?! Ерго - боят е напълно съзнателен, само смъртта е случайна. Иначе казано: когато те прибиват системно, но оставаш жив, това е просто бой - само смъртта може да е настъпила случайно.
Двегодишна Севда. Не видяла обич и покой.
Днес законотворците на България ръсят от трибуната на 48-мия парламент приказки за светци и какво е посланието на светците. Земните аргументи явно не тежат.
Народното събрание е отделна планета и там никой не се интересува ни от Севда, ни от случайните убийства, резултат от умишлена и системна агресия. А осиновителката на Севда, ако изобщо бъде призната за виновна, може да понесе до 12 години затвор - за случайно убийство заради умишлен побой. Няма страшно - ще я пуснат след две.
48-мото Народно събрание ръкопляска на откриването.
Поклон, мъничка Севда
 

Liyana Pandelieva, Facebook

Жената в различните ѝ роли

„Жената в различните ѝ роли“ е тазгодишното мото на българския формат - „Денят на жената предприемач“, който ще бъде честван за четвърти път в България на 24-ти ноември 2022 година в Гранд хотел Милениум София.

„Международният ден на жената предприемач“ се празнува за пръв път в световен мащаб през 2013-та година, а от тогава насам е отбелязан в 144 държави и 65 университета и институти. Организацията на Обединените Нации (ООН), Камарата на Представителите в САЩ също честват Women’s Entrepreneurship Day - WED. В градове като Ню Йорк, Лос Анджелис и Филаделфия е обявен за официален празник. Българският формат също прави такава заявка. Основната мисия на „Денят на жената предприемач“ е жените и младите момичета да получат необходимото насърчаване, споделен опит и вдъхновение, за да се развиват успешно и превърнат в лидери, постигащи успех във всяка една своя роля.

Посланик на „Денят на жената предприемач“ за България е Славянка Стойкова, която оглавява, в ролята на председател, Асоциацията на жените предприемачи в България - „Селена“, а продуктов мениджър и идеен организатор на събитието, откакто се празнува в България, е Десислава Авджиева, която заема позицията на заместник-председател. Организацията е създадена преди 15 години в подкрепа на жени предприемачи, лидери, мотиватори и експерти в своята област. Членуващите дами в нея са от всякакви бизнес области и имат различен професионален път, а целият управителен съвет е съставен само от дами с дългогодишен предприемачески опит в разнообразни сфери на развитие, за да управляват ефективно Асоциацията. „Селена“ е първата по рода си асоциация в България, която подкрепя жените в бизнеса. Основните цели на организацията са свързани с подпомагане на женската предприемаческа дейност. Данните на НСИ сочат, че през последните години делът на бизнес дамите в България се увеличава, като над 30% от предприемачите у нас са от нежния пол. Това е и причината за 4-ти път „Селена“ да организира специално събитие, на което жените, занимаващи се с предприемаческа дейност, ще имат възможност да споделят своите знания, да окуражат хората около тях и да им помогнат за тяхното бизнес и личностно развитие.

„Денят на жената предприемач 2022“ е специално посветен на жената в различните ѝ роли, която вдъхновява както жени, така и мъже. Празникът е насочен не само към дамите, ориентирани към предприемаческа дейност. Основната цел на събитието е да се покаже комплексната роля, която жените изпълняват в ежедневието си. От отглеждането и възпитанието на децата, през изпълнение на всички домакински задължения, поддържането на красива визия и участието в различни бизнес начинания, дамите са основен катализатор на съвременното общество. Поради тази причина е важно жените, притежаващи необходимия нюх, знания и компетенции да развиват предприемачеството си в България, без да напускат страната. В подкрепа на това, по време на събитието, ще се проведе дискусия на тема: “Как да развивам успешно бизнеса си в България и как да разширя дейността си в международен план?”. В този панел участие ще вземат и различни международни организации, които през призмата на опита ще мотивират жените да развиват предприемаческата си дейност в други държави, без да излизат от пределите на България.

Заедно с палитрата от функции и ролите, които дамите заемат в обществото, често основен приоритет в живота на голяма част от жените предприемачи, е подкрепата на различни общественополезни дейности и каузи. Поради тази причина и през 2022 година, Асоциацията на жените предприемачи в България - „Селена“ и организаторът на „Денят на жената предприемач 2022“ - агенция Alternative Advertising, ще подкрепят обществено значима кауза в помощ на възрастни хора - „Предай нататък“.

 

Как да активизираме аурата си в периоди на стрес


Селянин и селяндур - какви са разликите?

Разлики между Селянин и Селяндур:
1. Селянин – Човек, който живее на село или в малък град.
2. Селяндур – Живее навсякъде, най-много са в средните и големите градове. По селата не виреят (няма кой да ги търп
3. Селянин – Бачка яко, изкарва си хляба с честен труд. Щастлив е, че има работа. Лоялен е към работодател и колеги.
4. Селяндур – Мързелива гад. Мрази да се труди, обича да е "на далавера". Гледа винаги да изклинчи и да "претакова" държавата, колегата или шефа.
5. Селянин – Чист човек. Обича природата и не свини наоколо. Повечето отпадъци намират приложение в градината или като храна на животните.
6. Селяндур – Свиня. Хвърля си боклука в найлоново пликче през прозореца. Изтърсва си пепелника на колата на светофара. Ако му направиш забележка – бучи, че си плаща данъците и бате Бойко да изчисти. Възможно е и до физическа саморазправа да прибегне.
7. Селянин – Плаща си данъците и сметките. Псува на ум (и на глас) обирджийската държава, но плаща. Декларира си кладенеца, който сам е копал, и му плаща данък.
8. Селяндур – Никога не плаща нищо. Висят му 15 неплатени акта от КАТ и данъци на панелката от 1989-та. Краде парно от комшиите, слага си магнит на електромера и не плаща вода.
9. Селянин – Говори просто, но разбираемо. Ако се премести да живее в голям град, за една година преодолява диалекта.
10. Селяндур – Мйека цял живот и твърди, че това е най-чистият български език. Мрази да го поправят, не желае да научи нищо ново.
11. Селянин – Умее да се весели, знае как и кога. Ако е сватба, ще чуе цяло село, но семейните празници се празнуват у дома.
12. Селяндур – Дъни музиката яко до 4 сутринта и хич не му дреме, че е примерно вторник и утре всички наоколо са на работа. Другият вариант е да се нареже като свиня в кварталната кръчма, да се сбие със сервитьора, да оповръща таксито и да опикае асансьора.
 
Снимка: Класически шуменец, Фейсбук

Как да активизираме аурата си в периоди на стрес