Лавров:Нямаме проблеми с териториалната цялост на Украйна

Лавров:Нямаме проблеми с териториалната цялост на Украйна

☝️ Виждаме колко твърдо стоят страните от Глобалния Юг и световното мнозинство на позицията да гарантират преди всичко своите национални интереси. От тази гледна точка те не искат да се присъединяват към антируските санкции и да участват в каквито и да било кампании, организирани от Запада.
🤝 Ще продължим да развиваме сътрудничеството в рамките на БРИКС. Проведоха се отделни срещи на министрите на външните работи на БРИКС, ШОС, ОДКБ, СВМДА. Разчитаме, че всички тези регионални асоциации ще подкрепят активно процеса на реформирането на ООН, като му добавят повече устойчивост и легитимност.
• Основната причина, поради която напуснахме тази сделка [Черноморската инициатива] и тя престана да съществува е, че всичко, което ни беше обещано, се оказа измама.
• Що се отнася до «Северни потоци», това е още един пример за това как най-важните факти се замитат «под килима», как се подготвят поредните лъжи, за да могат по-късно да градят върху тях геополитическите си схеми.
• Ние работим с тези, които уважават себе си и които никога няма да предадат националните си интереси, защото Вашингтон ги сплашва. Знаем как американците пътуват по света и забраняват срещи с наши дипломати и въобще с руски представители.
• Нямаме проблеми с териториалната цялост на Украйна. Тя беше разрушена от тези, които извършиха и подкрепиха преврата, чиито лидери обявиха война на собствения си народ и започнаха да го бомбардират.
• Западът прави всичко, за да отклони вниманието от проблемите, които създава в продължение на много години в световната икономика, включително на пазара на храни и енергоносители.
©️ С.В.Лавров по време на пресконференцията по повод резултатите от седмицата на високо равнище на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН
(Ню Йорк, 23 септември 2023 г.)