Лавров:Нямаме проблеми с териториалната цялост на Украйна

☝️ Виждаме колко твърдо стоят страните от Глобалния Юг и световното мнозинство на позицията да гарантират преди всичко своите национални интереси. От тази гледна точка те не искат да се присъединяват към антируските санкции и да участват в каквито и да било кампании, организирани от Запада.
🤝 Ще продължим да развиваме сътрудничеството в рамките на БРИКС. Проведоха се отделни срещи на министрите на външните работи на БРИКС, ШОС, ОДКБ, СВМДА. Разчитаме, че всички тези регионални асоциации ще подкрепят активно процеса на реформирането на ООН, като му добавят повече устойчивост и легитимност.
• Основната причина, поради която напуснахме тази сделка [Черноморската инициатива] и тя престана да съществува е, че всичко, което ни беше обещано, се оказа измама.
• Що се отнася до «Северни потоци», това е още един пример за това как най-важните факти се замитат «под килима», как се подготвят поредните лъжи, за да могат по-късно да градят върху тях геополитическите си схеми.
• Ние работим с тези, които уважават себе си и които никога няма да предадат националните си интереси, защото Вашингтон ги сплашва. Знаем как американците пътуват по света и забраняват срещи с наши дипломати и въобще с руски представители.
• Нямаме проблеми с териториалната цялост на Украйна. Тя беше разрушена от тези, които извършиха и подкрепиха преврата, чиито лидери обявиха война на собствения си народ и започнаха да го бомбардират.
• Западът прави всичко, за да отклони вниманието от проблемите, които създава в продължение на много години в световната икономика, включително на пазара на храни и енергоносители.
©️ С.В.Лавров по време на пресконференцията по повод резултатите от седмицата на високо равнище на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН
(Ню Йорк, 23 септември 2023 г.)
 

Бебето, спасено от руините в Сирия, вече има дом

Бебето, родено под развалините на срутена сграда в Сирия и единственият оцелял член на семейството, е осиновено от леля си и чичо си, информират от Би Би Си.

Хиляди хора предложиха да осиновят новороденото, което при спасяването все още беше свързано с майка си чрез пъпната връв. Бебето беше изписано от болницата, след като ДНК тест потвърди, че леля ѝ е неин роднина.

Лекарите заявиха, че тя е в добро здравословно състояние.

"Сега тя е едно от моите деца", заяви чичо ѝ пред информационната агенция Associated Press." Няма да правя разлика между нея и моите деца."

Момиченцето вече е кръстено на покойната си майка Афраа. Малко след като е спасена, официалните лица са я нарекли Ая, което на арабски означава "чудо".

Видеозаписът от спасяването ѝ малко след труса се разпространи в социалните мрежи.

На драматичните кадри се вижда как мъжът спринтира далеч от отломките, докато я носи, покрита с прах на ръце. Съобщава се, че тя е била под срутената сграда повече от 10 часа, а лекарите твърдят, че е пристигнала в болницата в тежко състояние, със синини и порязвания по цялото тяло. 

Сградата, в която е живяло семейството ѝ, е една от около 50-те, за които се съобщава, че са разрушени от земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер в Джиндайрис - град, контролиран от опозицията в провинция Идлиб, който се намира близо до турската граница.

Майка ѝ е започнала да ражда скоро след бедствието и е родила преди да умре, казва неин роднина. Баща ѝ, четиримата ѝ братя и сестри и една леля също са загинали.

"Това момиче означава толкова много за нас, защото от семейството ѝ не е останал никой друг освен нея", каза чичото Халил ал-Савади пред информационна агенция Ройтерс. "Тя ще бъде спомен за всички наши починали роднини в селото на майка ѝ и баща ѝ."

Савади, който е присъствал на спасяването на бебето, заяви пред Associated Press, че се е притеснявал някой да не отвлече Афраа по време на двуседмичния ѝ престой в болницата, тъй като предложенията за осиновяването ѝ са завалели.

Семейството, което я е приело, е заявило, че най-доброто място за Афраа е при роднини, колкото и трудно да е положението им. Домът на Савади и съпругата му Хала също е разрушен от земетресението и те са настанени при братовчеди.

Източник: darik.bg

Как да регистрираме човешката аура?


Почна се: Учени отгледаха жива човешка кожа около роботизиран пръст (ВИДЕО)

Терминаторът е една стъпка по-близо до реалността. Изследователи от Токийския университет създадоха роботизиран пръст, който, подобно на киборга - убиец на Арнолд Шварценегер, е покрит с жива човешка кожа. Целта е някой ден да се създадат роботи, които изглеждат като истински хора - макар и за по-алтруистични приложения.

Супер реалистично изглеждащите роботи биха могли по-безпроблемно да взаимодействат с хората в сферата на медицинските грижи и услугите, обясни биохибридният инженер Шоджи Такеучи и колегите му.

За да покрият пръста в кожата, Такеучи и колегите му потопиха роботизираната цифра в смес от колаген и човешки кожни клетки, наречени дермални фибробласти. Сместа се утаява в основен слой кожа или дерма, покриваща пръста. След това екипът изля течност, съдържаща човешки кератиноцитни клетки, върху пръста, който образува външен кожен слой или епидермис. След две седмици кожата, покриваща пръста, е с дебелина няколко милиметра - сравнима с дебелината на човешката кожа.

Изработената в лаборатория кожа беше достатъчно здрава и еластична, за да издържи роботизираното огъване на пръстите. Освен това може да се самолекува: когато изследователите направиха малък разрез на роботизирания пръст и го покриха с колагенова превръзка, фибробластните клетки на кожата сляха превръзката с останалата част от кожата в рамките на една седмица.

Източник: https://www.sciencenews.org/

Как да регистрираме човешката аура?