Петков: Ясно е, че няма да има военен конфликт НАТО-Русия

Петков: Ясно е, че няма да има военен конфликт НАТО-Русия

Ясно е, че няма да има военен конфликт НАТО-Русия, както и че сигурно има броени дни, докато видим, че Украйна е паднала. Това заяви премиерът Кирил Петков пред български журналисти в Брюксел след участието си в извънредното заседание на Европейския съвет, посветено на войната в Украйна. Това съобщи БТА.

По неговите думи в този момент военни действия в защита на Украйна са невъзможни пред руската заплаха с употреба на ядрено оръжие. Най-жалкото е, че цената, която се плаща днес, са едни млади момчета от двете страни, от които едните се бият за държавата си, а другите не знаят защо ги пращат там, коментира премиерът.

По неговите думи руският президент Владимир Путин трябва да знае, че всички в ЕС работят в един глас и не може да има разцепление, както и че всяко действие има цена. За съжаление санкциите няма да повлияят директно на Путин. Млади момчета от руската и от украинската страна в момента умират заради един лидер, който седи на дългата маса. Това е проблемът, когато не живеем в демокрация - един лидер, какво се случва в неговата глава, предопределя съдбата на една държава и живота на толкова много хора, добави Петков.

По думите на премиера обхватът на руското нахлуване е бил неочакван и е довел досега до унищожаването на 1/3 от украинската армия. Никой не предполагаше чак такава масирана атака. Ако имаше частично влизане някъде, може би трябваше да сме с най-малките (наказателни) мерки. Вчера около масата нямаше глас за меки мерки. Казах, че България няма да се дели от групата и да има някакви по-уклончиви мнения, поясни Петков.

Премиерът отбеляза, че включването на Путин в санкциите и изключването на Русия от разплащателната система SWIFT не са отпаднали като възможни бъдещи решения.

Българският интерес все пак е над всичко, говорихме за енергийната сигурност, говорихме с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, че газовата връзка става основен приоритет. Трябва да сме готови включително за ответните санкции. Говорихме и за това как цената на газа е свързана с цената на тока - ако може тези две неща да не вървят ръка за ръка, посочи премиерът.

Той увери, че има възможности за доставки на газ, дори и при ответна руска реакция. Цяла Европа мисли заедно, няма да има после "всеки да се спасява сам", ще се координираме - това е силата да сме заедно, добави Петков.

Толкова ме е яд, че след 11 години строеж гръцката газова връзка не беше направена. Ако имахме сега газ от Азербайджан, по съвсем различен начин щяхме да гледаме на нещата. Надяваме се, че "Лукойл" ще продължи да работи със същия интензитет. Имаме уверение от тях, че работят с пълен капацитет и по никакъв начин няма да има спиране на производството. Трябва ясно да разберем, че единственият начин да имаме свободни избори, е да сме независими, заяви премиерът.

По повод снощното заседание той добави, че са били отправени предупреждения за необходимост от общи действия срещу хибридните атаки, защото се очаква огромна вълна. По неговите думи на срещата са били изразени мнения, че заплахите може да дойдат от свързани с Русия групи - неправителствени организации, политически партии, които ще се опитат да внесат разделение в Европа. 

В отговор на въпрос дали България би ограничила или спряла издаването на визи за руски граждани, както някои страни от ЕС, премиерът заяви, че санкциите трябва да засегнат свръзаните с войната, за да повлияят на техните решения. Нашата задача е така да се направи цената за Русия, че да влияе най-много на тези, които взимат решения и на хората, които ги подкрепят, каза той.

ЕС ще говори с един глас, независимо от различията, излизаме с общи действия. България вчера взе позицията, че сме партньор на ЕС и НАТО, и подкрепяме в един глас да излезем всички заедно, посочи Петков. Той изрази очакване НАТО също да говори с един глас, защото най-голямата грешка би била разцепление в позициите.

По повод очакваната бежанска вълна от Украйна премиерът уточни, че това не са бежанците, с които сме свикнали. Това са хора европейци. Както всички други страни, сме готови да ги посрещнем. Това са интелигентни, образовани хора. Част от отправилите желание към нашата страна са програмисти, високо квалифицирани, посочи той. По неговите думи това не са хора с неясно минало, за които може да има съмнения за съпричастие в тероризъм.

Ако бях руски бизнес, не бих стоял безучастно да гледам как някакъв човек, когото наричам мой "лидер", унищожава стойността на моята компания. Тук е въпрос и на руската държава, вътрешната й имунна система в каква степен може да понесе болка, коментира Петков.

Русия има малка икономика - има петрол, газ и оръжия - прилича на бензиностанция с ракети, каза премиерът. Той изрази опасения, че днешната криза ще продължи дълго.

Разговорът (снощи) беше много емоционален, от бункер в Украйна се включи президентът Володимир Зеленски, който завърши с това, че не знае дали ще ни види отново. Стряскащо е, човек настръхва, като види, че този човек, който моли за помощ и подкрепа, може би до 48 часа няма да е жив. Това разтърси всички около масата, разказа Петков по повод снощното заседание на Европейския съвет.