В парламента ще има подкомисия за наблюдение дейността на КЕВР

В началото на днешното заседание Мая Манолова от  „Изправи се БГ! Ние идваме!“ предложи към Комисията по Енергетика и климат да се върне подкомисията от 44 Народно събрание, която да наблюдава дейността на КЕВР.

Според нея такава комисия е крайно необходима, защото КЕВР обикновено защитава не правата на потребителите, а на монополите.

В комисията гражданите и неправителствени организации ще могат да задават въпроси към КЕВР, ще може да има дебат.

Нова телевизия

Ще се стигне ли до масови фалити?

 

Токът за индустрията в определени пикови часове у нас е 70 пъти по-скъп, отколкото в Германия и Франция. Бизнесът заплаши с протести и искания за оставки спрямо ръководството на „Българския енергиен холдинг”.

 

„Основната причина за високата цена на тока е хроничният дефицит на електроенергия, при който работи Българската независима енергийна борса. На пазара, от който бизнесът е задължен да купува електроенергия, няма достатъчно предлагане. Затова цената се покачва”, каза Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

В писмо до премиера от бизнеса обаче обясняват, че въпреки недостига, токът се изнася. „Изнася се, защото имаме задължително осигурена свързаност на пазара с Гърция, имаме по-висока цена в Гърция и на част от производителите им е изгодно да продават произведената електроенергията на южната ни съседка”, добави Иванов.

Нова телевизия

Министър Бозуков: За две седмици ще забраним дейностите в пасища и ливади

Министерството на земеделието ще направи всичко възможно, за да предотврати инциденти при гасенето на пожари. Това заяви ресорният министър проф. Христо Бозуков. Припомняме, че вчера загинаха двама горски служители, участвали в борбата с огнената стихия край Сандански.

„В задълженията на служителите, като добри стопани, влиза това да се грижат за опазването на горите. Не знам някой да се е противопоставил на участие в тези мероприятия. Те имат оборудване и практика”, каза проф. Бозуков.

Той уточни, че горските служители са оборудвани с високопроходими автомобили за първа реакция, но тяхното задължение не е да участват директно в работата на пожарникарите, а да ги подпомагат. Затова нямат и специализираната екипировка на огнеборците.

За да се предотврати възникването на пожари, Министерството на земеделието предприема и мерки: „Съвместно с ДФ „Земеделие” предвиждаме да издадем заповед, с която да се спре косенето на ливади и почистването на пасищата. Пашуването няма да спира. За един период от две седмици ще наложим забрана за действия в пасища и ливади”, уточни проф. Бозуков.