Три години без Милен Цветков

Три години без Милен Цветков

Днес се навършват 3 години от смъртта на журналиста Милен Цветков, чийто автомобил, спрял на светофар, беше пометен с висока скорост на столичния булевард "Черни връх" от кола, шофирана от Кристиян Николов, съобщи БНТ.

Върховният касационен съд отложи делото за смъртта на Милен Цветков, което трябваше да се състои днес.

Причината - подсъдимият Кристиян Николов изразил невъзможност да се яви в съдебна зала, защото е болен от Covid-19, но заявил, че иска лично да се яви и упражни правото си на защита.

Делото беше насрочено за юни.

Процесът за смъртта на журналиста е на последна съдебна фаза във Върховния касационен съд, който ще потвърди или измени наложеното наказание на Кристиян Николов от 9 години затвор.

Досега делото мина на две съдебни инстанции, а присъдата за Николов е 9 години затвор за причиняване на смърт по непредпазливост.

Семейството на Милен Цветков настоява, че престъплението е извършено с евентуален умисъл. В "Денят започва" гостува адвокатът на семейството на загиналия журналист - Менко Менков. Той заяви, че на първа инстанция са допуснати нарушения на процесуалните права.

"От самото начало, заедно с държавното обвинение, ние твърдим, че престъплението е извършено при форма на вината "евентуален умисъл". Ако ВКС приеме нашата теза, трябва да върне делото най-малко на Апелативния съд. На първата инстанция в Градския съд са извършени нарушения на процесуалните права и считаме, че на втората инстанция при разглеждане на делото от друг състав може да реши делото в тази посока. Това е сновният спор между страните по делото", каза в студиото на "Денят започва" адвокатът на семейството Менко Менков.

Източник: БНТ

Снимки:Фейсбук, БНТГ