Събарят недовършената сграда на фондация “13 века България”

Продължава събарянето и разчистването на недовършената сграда на фондация “13 века България” в кв. “Манастирски ливади - запад”, където е предвидено да започне строителството на първото в квартала училище, интегрирано с нова детска градина.

Плановете са новото строителство да започне през следващата година, 2022 г. Това каза днес заместник-кметът на София по строителство инж. Ангел Джоргов при проверка на място заедно с кмета на района инж. Теодор Петков и Веселин Кръстев от Сдружение „Заедно за Манастирски ливади – запад“.

На обекта работят 8 багера, извършва се и ръчна работа, където не е възможно навлизане на техника. Съгласно актуализирания график се планира през пролетта да е приключило събарянето и следващото лято да започне изграждането на новата сграда, заяви инж.Джоргов. В хода на дейностите по разрушаване се установи, че в стоманобетонната конструкция е вложена много повече армировка, отколкото са били първоначалните данни.

Възложител на събарянето и строителството е район Витоша. “Манастирски ливади - запад” е един от кварталите, в които живеят много млади семейства и новото училище и детска градина са изключително важни", посочи кметът на район Витоша Теодор Петков.

Веселин Кръстев от Сдружение „Заедно за Манастирски ливади – запад“ разказа, че лично проверява как върви обекта и работата на изпълнителя. По думите му разрушаването се извършва много трудно, налага се да се работи и на ръка, но очакваме догодина да започне изграждането на новото училище и детска градина. Предвижда се изграждане на училище и детска градина, след като Столична община придоби терена от Националния дарителски фонд „13 Века България“.

Ще има и задължителната по волята на дарителя многофункционална зала „Дом на българите живеещи в чужбина „Родна стряха“. Според проучването се планира четириетажен корпус, като на първите два се разполага детската градина, а на горните два класни стаи. Училището и детската градина ще са с отделни входове и ще функционират независимо едно от друго. В другите корпуси са обособени също класни стаи и физкултурен салон, а в двора необходимите спортни игрища и детски площадки, както и места за паркиране.